Luft och miljö på jobbet
Hur vet vi att luften är dålig på jobbet? Och vet vi hur den dåliga luften påverkar oss?
Dålig luft på jobbet påverkar vår hälsa och prestationsförmåga negativt. Det bedrivs mycket forskning om luften utomhus och vi vet att bilavgaser och fabriksutsläpp ska begränsas. Luften inomhus är dock ännu viktigare då det är inomhus vi nordbor spenderar mest tid; ändå är forskningen om inneluften mycket begränsad. Forskarna är dock eniga om att dålig luft på jobbet påverkar personalen.
Det finns flera anledningar till att bry sig om det är dålig luft på jobbet:
Svenskar tillbringar i genomsnitt 90 % av sin tid inomhus och på jobbet befinner vi oss ofta en 8-9 timmar per dag där vi kan andas in dålig luft.
Inneluften på jobbet (och bostaden såklart) är uteluft plus alla de föroreningar som kommer till inomhus. Föroreningarna inomhus kommer från folk, våra aktiviteter (som exempelvis laga mat, material i möbler och andra saker vi har inomhus, maskiner, djur mm). Även byggmaterial och rengöringsmedelsemissioner förorenar inomhusluften.
Det finns en mängd luftburna föroreningar att ta hänsyn till när det gäller inneluften på jobbet. Luftens kvalitet avgörs t.ex. av vilken luftomsättning lokalen har. Ett absolut minimikrav – som många anser är lågt satt, är att ventilationen i varje rum ska sörja för att luftbytet är 0,5 luftomsättning per timme.
Mvh
Ventilationen
Källor: ventilation på arbetsplatsen och boverkets regler för inomhusluft